Paniekknop ouderen: hoe werkt dit?

Paniekknop ouderen

Een knop om alarm te slaan, kan voor ouderen letterlijk een redder in nood zijn. Het is daarom ook niet voor niets dat steeds meer mensen een paniekknop ouderen opzoeken. Met deze knop geef je senioren wat meer controle en zelfstandigheid, maar zeker ook zelfverzekerdheid terug in hun dagelijkse leven. Maar wat is zo’n paniekknop nu eigenlijk en welke voor- en nadelen zijn hieraan verbonden?

 

Wat is een paniekknop ouderen?

Door de technologie zijn er tegenwoordig meerdere hulpmiddelen ontwikkeld om met een klein apparaat snel hulp in te schakelen of alarm te slaan. Ze worden paniekknop genoemd, maar ook de termen alarmknop of SOS knop komen voorbij.

Er zijn verschillende paniekknoppen voor ouderen in de markt. Je hebt bijvoorbeeld de keuze om deze alleen binnenshuis te gebruiken, maar er zijn ook apparaten die een groter bereik hebben. Of wil je dat er echt een locatie wordt doorgegeven, dan zit je goed met een paniekknop met GPS signaal.

 

Hoe werkt een paniekknop?

Het is eigenlijk heel simpel, daar zijn de alarmknoppen ook op ontworpen. Met één druk op de knop wordt er een signaal afgegeven dat er hulp nodig is. Dit kan verzonden worden naar een persoon die vooraf is ingesteld, maar ook verbonden zijn met een alarmcentrale. Je kunt dus vaak zelf uitkiezen waar het signaal naartoe verstuurd wordt in een noodsituatie.

 

Wanneer is het raadzaam om een paniekknop ouderen aan te schaffen?

De vraag wanneer je een paniekknop moet aanschaffen is lastig te beantwoorden en geheel afhankelijk van de situatie. Merk je dat de betreffende ouderen niet meer goed alleen naar buiten durft. Of bang is om alleen thuis te zijn in verband met onverwachts vallen. Dan kan een paniekknop in deze gevallen uitkomst bieden. Het apparaat werkt eenvoudig en is daarom heel makkelijk in gebruik voor ouderen. Ze weten dat er via deze weg snel hulp ingeschakeld kan worden, waardoor onzekerheid minder wordt of zelfs verdwijnt.

Zoals we eerder al noemde, zijn er verschillende vormen van een paniekknop. Verdiep je daarom vooraf goed in de voor- en nadelen van elk apparaat, zodat je het juiste artikel aanschaft. Past hij goed bij jou als ‘verzorgende’ of naaste en past het artikel bij de ouderen. Moet het onzichtbaar gedragen worden of als horloge? En moet het een grote afstand kunnen overbruggen? Allemaal vragen die belangrijk zijn om vooraf goed helder te hebben. Wil je weten welke alarmknoppen wij het beste vinden? Lees ons artikel over de beste personenalarmering voor ouderen van 2021 hier.

 

Voordelen paniekknop ouderen:

  • Geruststellend gevoel voor zowel ouderen als hun naasten.
  • Zelfverzekerdheid wordt vergroot en daarmee vaak ook zelfstandigheid.
  • Eenvoudig in gebruik.
  • Klein van formaat en daardoor makkelijk mee te nemen.

 

Nadelen paniekknop ouderen:

  • Bij sommige apparaten (vaak met GPS) dien je een abonnement af te sluiten, dus naast de aanschafkosten ook extra abonnementskosten.
  • Niet altijd vrije keuze waar het noodsignaal naartoe wordt gestuurd.
  • In sommige gevallen is de installatie niet eenvoudig. Het gebruik van het apparaat vaak wel, maar moet er wel tijd geïnvesteerd worden om de installatie goed te laten slagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.